Izbira primernega industrijskega termometra za določen namen je vsekakor pomembna odločitev, ki vašemu podjetju zagotovi natančnost in ponovljivost merjenj temperatur. Kriteriji za izbor res pravega industrijskega merilnega instrumentarija naj vključujejo naslednje faktorje:
  • temperaturno območje delovanja merilnika
  • ločljivost odčitkov 1°C, 0.1°C ali 0.01°C
  • željena natančnost
  • odzivni čas
 

Digitalni termometri podjetja ETI imajo po večini vgrajen eden od treh različnih tipov temperaturnih senzorjev. To so senzorji tipa termopar, NTC termistorji in detektorji spremembe upora odvisno od temperature (RTD ali PT100).

Termometri in vbodne sonde s tipom senzorjev termopar so hitroodzivni glede na spremembe temperature in delujejo v širokem območju izvajanja meritev, medtem, ko so merilniki z vgrajenimi tipi senzorjev NTC termistor in detektorji spremembe upora praviloma počasnejši a bolj natančni. Poleg tega imajo NTC termistor senzorji omejeno temperaturno območje delovanja.

NTC termistorji
Sonde tipa NTC termistor delujejo po principu spremembe upora senzorskega elementa. Za razliko od detektorjev spremembe upora imajo NTC termistorji negativni temperaturni koeficient, kar pomeni, da se jim upornost s poviševanjem temperature znižuje.

Detektorji spremembe upora odvisno od temperature (tip PT100 ali RTD)
Senzorji tipa uporovni temperaturni detektorji (tip PT100 ali RTD) imajo žično opleten uporovni senzorski element iz platine. Lastnost uporovnega elementa iz platine je linearno spreminjanje upora glede na merjeno temperaturo. Senzorji tipa PT100 so izredno natančni.

Termopari
Senzorji tipa termopar so izdelani iz dveh različnih povezanih kovinskih zlitin in delujejo po principu termoelektričnega efekta. Poznamo več vrst senzorjev tipa termopar. V praksi se veliko uporabljajo senzorji termopar tipov K in T, od katerih še najpogosteje K tipi.

Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem