Velikokrat je termometer le del temperaturnega merilnega sistema. Izrednega pomena so tudi merilne sonde različnih oblik za različne namene. Ponujamo vam širok nabor sond tipov K in T termopar, sond tipa PT100 in sond tipa termistor, ki dopolnjujejo ročne termometre z izmenljivimi sondami in datalogerje.
Izbira primernega termometra za določen namen je vsekakor pomembna odločitev, ki  vašemu podjetju zagotovi natančnost in ponovljivost merjenj temperatur.
Kriteriji za izbor res pravega merilnega instrumentarija naj vključujejo naslednje faktorje:
  • temperaturno območje delovanja merilnika
  • ločljivost odčitkov 1°C, 0.1°C ali 0.01°C
  • željena natančnost
  • odzivni čas
Digitalni termometri podjetja ETI imajo po večini vgrajen eden od treh različnih tipov temperaturnih senzorjev. To so senzorji tipa termopar, NTC termistorji ali detektorji spremembe upora odvisno od temperature (RTD ali PT100).
Termometri in vbodne sonde s tipom senzorjev termopar so hitroodzivni glede na spremembe temperature in delujejo v širokem temperaturnem območju izvajanja meritev, medtem, ko so merilniki z vgrajenimi tipi senzorjev NTC termistor in detektorji  spremembe upora praviloma počasnejši, a bolj natančni. Poleg tega imajo NTC termistor senzorji omejeno temperaturno območje delovanja.
 
 
NTC termistorji
Sonde tipa NTC termistor delujejo po principu spremembe upora senzorskega elementa. Za razliko od detektorjev spremembe upora, imajo NTC termistorji negativni temperaturni koeficient. To pomeni, da se jim upornost s poviševanjem temperature znižuje.

Detektorji spremembe upora odvisno od temperature (tip PT100 ali RTD)
Senzorji tipa uporovni temperaturni detektorji (tip PT100 ali RTD) imajo žično opleten uporovni senzorski element iz platine. Lastnost uporovnega elementa iz platine je linearno spreminjanje upora glede na merjeno temperaturo. Senzorji tipa PT100 so izredno natančni.

Termopari
Senzorji tipa termopar so izdelani iz dveh različnih povezanih kovinskih zlitin in delujejo na principu termoelektričnega efekta. Poznamo več vrst senzorjev tipa termopar. V praksi se veliko uporabljajo senzorji termopar tipov K in T, od katerih še najpogosteje tipi K.

Odzivni časi
Odzivni čas je tisti čas, ki se šteje od trenutka, ko senzor temperature izpostavimo v medij in do takrat, ko ta senzor zazna, doseže 66.6% vrednosti končnega odčitka. Odzivni čas je v praksi težko točno definirati, saj je v veliki meri odvisen od merjenega medija. V primerih merjenj temperatur plinov ali tekočin je odzivni čas odvisen tudi od premikanja sonde po mediju (npr. če s sondo pomešamo po mediju je odzivni čas lahko nekoliko krajši).
Odzivni časi termometrov iz naše ponudbe so doseženi v vodnih kopelih in lahko tako nekoliko odstopajo od vrednosti pri drugačnih pogojih. Vsekakor pa lahko rečemo, da so vsi navedeni časi termometrov iz naše ponudbe ponovljivi in jih kot takšne lahko smatramo za referenčne.

Ročaji sond
Standardno lahko dobavimo ročaje sond naslednjih oblik: hexagonalna, v obliki T in rebrasta robustna.
 
Hexagonalen ročaj - je izdelan iz Triax (ABS/nylon) materiala. Dobavljiv je izključno v črni barvi. Izpostavimo ga lahko maximalnim temperaturam do 105°C.
Ročaj v obliki T - je izdelan iz polypropilena in je dobavljiv v modri ali beli barvi. Izpostavimo ga lahko maximalnim temperaturam do 85°C. 
Rebrasti robustni ročaj – je izdelan iz polipropilena in je dobavljiv v modri ali beli barvi. Dodatno lahko izbirate med različnimi barvno kodiranimi pokrovčki. Izpostavimo ga lahko maksimalnim temperaturam do 85°C.


Biomaster
-  Hexagonalni in rebrasti robustni ročaji vsebujejo poseben anti bakterjski dodatek imenovan Biomaster.
Kaj je Biomaster?
Biomaster je poseben anti bakteriološki aditiv, ki se dodaja plastiki (in drugim materialom) v smislu zmanjšanja možnosti navzkrižne kontaminacije in degradacije živil. Dokazano je, da se z uporabo Biomaster aditiva zmanjša možnost kontaminacije za do 99.99€ (MRSA, E.Coli, Salmonella, Listeria, Campylobacter in še preko 50 vrst drugih bakterij).

Povezovalni kabel
PVC navaden raven kabel je standarden in dobavljiv v dolžinah do 100m. Običajno je dolžina kabla 1m s konektorjem na koncu. Alternativno lahko pri termopar K in T sondah izberete tudi navit povezovalni kabel (kot telefonski) dolžine 1 metra. Željeni tip izberete preko izbirnega menuja pri posamezni sondi. Maksimalne temperature, katerim je lahko povezovalni kabel izpostavljen so do 100°C.

Aplikacije
Različne sonde lahko uporabite za različne aplikacije. Velikokrat lahko za posamezno sondo rečemo, da je enako primerna za več različnih aplikacij. V kolikor sami ne najdete ustrezne sonde za vaš namen nam prosimo pišite na info@termotel.si in poskušali bomo najti pravo rešitev.

Specifikacija sond
Večina termopar sond iz naše ponudbe so tipa »K«. Specifikacija Class 1 tipa sonde »K« je navedena in obrazložena v standardu BS EN 60584-2:1993, ki glede natančnosti pravi:
±1.5 °C med -40 & +333 °C
±0.4 % med +333 & 1000 °C

Večina termopar sond iz naše ponudbe je v skladu z BS EN 60584-2:1993 saj zanje veljajo naslednje specifikacije:
±1.5 °C med -40 & 0 °C 
±0.5 °C med 0 & 100 °C 
±1.5 °C med 100 & 333 °C 
±0.4 % med 333 & 1000 °C

Nekatere posebne izvedbe sond niso tako natančne in zanje ne moremo reči, da so v skladu z BS EN 60584-2:1993.
To so naslednje sonde:
123-000 Površinske sonde
123-020/8 Robustne površinske sonde
123-204/212 Sonde za visoke temperature
133-040 Sonde za cevi
133-080 Velcro sonde za cevi
133-213 MI sonde za tekočine
 
Za druge termopar sonde nas prosimo kontaktirajte na info@termotel.si.

Termistor sonde
Specifikacija toleranc za vse ETI termistor sonde iz naše ponudbe:
 ±0.4 °C med -20 & -10 °C
±0.3 °C med -10 & 0 °C
±0.2 °C med 0 & 70 °C
±0.4 °C med 70 & 100 °C
±0.5 °C med 100 & 150 °C
 
Sonde PT100 platinum
Specifikacija toleranc za vse ETI sonde PT100 iz naše ponudbe:
-       (±0.15 °C ±0.2 %) v mejah -200 & 600 °C.

Za vse ostale informacije nas prosimo kontaktirajte na elektronskem naslovu: info@termotel.si ali pa nas pokličite na 041575757.
Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem