Bimetalni termometri so idealni za vsakdanjo uporabo na področjih procesov HVAC (ogrevanje, prezračevanje, klimatizacija), kmetijstva, vinarstva, konstrukcijske industrije, priprave hrane in še marsikje drugje.
Bimetalni termometri merijo temperature na način, da imajo v kovinskem nerjavečem ohišju bimetalno spiralo, ki je direktno vezana na dolgo vbodno sondo. Ko sonda zazna spremembo temperature, se bimetalna spirala odvije ali zavije, z njo pa se zasuče tudi kazalec temperature fiksiran na njej.

Bimetalni cevni in bimetalni magnetni termometri imajo podoben princip delovanja, le da je pri njih bimetalna spirala postavljena kar najbližje zadnji stranici termometra. Tako so temperaturni odčitki zelo natančni.
Ena od prednosti bimetalnih termometrov je tudi avtonomnost, saj za svoje delovanje ne potrebujejo nobene baterije ali drugega vira napajanja. Tako so še toliko bolj primerni za vsesplošno uporabo na različnih področjih.

Enostavni za uporabo
Z bimetalnimi termometri merimo temperature na način, da vbodno sondo zapičimo vsaj 50mm v tekočino ali poltrdno telo in tako zagotovimo optimalno odčitavanje temperatur. Priporoča se pazljivost pri vbadanju v trše merjence, saj se lahko v nasprotnem primeru dolga sonda zakrivi in s tem poškoduje. Če je le mogoče, bimetalne termometre pri vbadajo v merjence držite za zgornji konec sonde.

Natančni
Natančnost določevanja temperatur za bimetalne termometre je omejena na 1% celotne temperaturne skale. Vsekakor se priporoča periodično preverjanje točnosti delovanja termometrov na način z drugimi referenčnimi termometri, za katere je natančnost še nekoliko bolje definirana. V kolikor ugotovimo odstopanja odčitkov, lahko to z zasukom vijaka na zadnji strani sami popravimo, kalibriramo (velja le za žepne bimetalne termometre).

Posebne oblike bimetalnih termometrov
V kolikor se za posebne namene, alternativno potrebuje še drugače oblikovane bimetalne termometre, se ti lahko posebej po naročilu izdelajo.

Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem