Testerji za hidroponiko – širok nabor različnih merilnikov za testiranja v hidroponiki. Ponujamo vam izbiro različnih merilnikov testerjev v vodi raztopljenih hranil, merilnikov prevodnosti in merilnikov osvetljenosti. Z omenjeno opremo lahko zagotovite boljše pogoje in s tem uspešno rast rastlin. Za več dodatnih informacij prosimo preverite na naslednji strani.

S pojmom hidroponika se srečujemo, kadar govorimo o gojenju rastlin v neobičajnih pogojih. Največkrat to pomeni, da rastlin ne gojimo v tleh temveč v prilagojenih inertnih medijih, kjer se za rast pomembne elemente zagotovi preko hranilnih raztopin. Posledično s pomočjo te metode gojimo rastline na mestih, kjer to sicer ne bi bilo mogoče, kot npr. slaba tla, kamnita tla, balkoni itd. Z uporabo umetne in ustrezne osvetlitve lahko rastline na ta način gojimo v garažah, kleteh, rastlinjakih ipd.

Skrivnost uspevanja rastlin v prilagojenih pogojih se skriva predvsem v zagotavljanju najboljše možne kombinacije hranil, ki so za rast še najbolj pomemba. Z merilno opremo, ki vam jo ponujamo, lahko poceni in zanesljivo zagotovite vse te pogoje.

Testiranje CF (Conductivity factor – faktor prevodnosti)
Prva pomembna metoda preverjanja kvalitete določene hranilne raztopine predstavlja merjenje prevodnosti električnega toka raztopine. Torej kako dobro raztopina prevaja električni tok. Z dodajanjem nekaterih soli, se prevodnost raztopine poveča in tako tudi njena hranilnost. Seveda prevodnosti ne smemo povečati niti preveč niti premalo. Ravno prav, kar lahko preverimo z ustreznim merilnikom. Merjenje električne prevodnosti je neposredni pokazatelj ravni hranil v raztopini.

Faktor prevodnosti (CF) lahko v praksi izmerimo z merilnikom, ki izmeri koliko električne energije steče med dvema elektrodama, kateri sta v raztopino potopljeni. Merilniki, ki jih uporabljamo v hidroponiki imajo merske skale običajno v območju 0 do 100 enot CF. Pogosto izražamo hranilne vrednosti tudi v enotah delec na milijon oz. ppm. Pomembno je pri tem vedeti, da je 65ppm enako kot 1 enota CF (10 enot CF = 1000uS).

Zanimivo je, da imajo različne rastline različne potrebe po hranilih in tako najbolje uspevajo pri različnih vrednostih CF. Na primer solata uspeva najbolje pri skromnih vrednostih CF med 6 in 12 enot, paradižnik pa je bolj »potraten« in mu prija nekoliko več, t.j. 22 do 28 CF enot. Stopnja vrednosti CF se poveča z dodajanjem hranil in enostavno zmanjša z dodajanjem vode.

Testiranje vrednosti pH

Večinoma ljudje poznamo in vemo kaj pomeni pH vrednost, torej ali je neka tekočina kisla oz. alkalna. Natančnejša definicija pravi, da je pH vrednost merilo za koncentracijo hidroksidnih ionov v raztopini, in s tem posledično za njeno kislost ali alkalnost. pH lestvica sega od vrednosti 0 pH (zelo kislo) pa do vrednosti 14 pH (zelo alkalno). Kadar je neka tekočina nevtralna (npr. destilirana voda) govorimo o nevtralni vrednosti pH 7. Zagotavljanje pravile ravni pH vrednosti je v hidroponiki in tudi v kmetijstvu zelo pomembno, včasih ključno.

Zakaj?
Rastline najbolje absorbirajo posamezne hranilne elemente v točno določenem območju pH. Ker je hranilnih elementov več posledično pomeni, da smo pri zagotavljanju ustrezne vrednost pH zelo omejeni in mora biti ta zalo skrbno nadzorovana. Le tako lahko zagotovimo rastlinam vsa potrebna hranila.

Rastline lahko uspevajo pri pH vrednostih med 5 in 7.5 pH. Pod vrednostjo 5 pH obstaja nevarnost poškodbe občutljivih delov korenin, pri vrednostih preko 7 in 7.5 pH se hranilne snovi ne morejo več vsrkati. Optimalna in najboljša vrednost pH za rastline je med vrednostmi 6.4 pH in 6.5pH. Tudi vse vrednosti med 6 in 7 pH so še sprejemljive. V kolikor ne uporabljate avtomatskega nadzora pH vrednosti se priporoča vsakodnevno ročno testiranje pH.
Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem