Temperatura je kritični dejavnik pri zagotavljanju varnosti in kakovosti številnih izdelkov. V kolikor je nadzor temperature v celotni verigi nabave surovin, proizvodnje hrane, skladiščenja izdelkov in same distribucije pomemben, potem ne moremo mimo letne kalibracije termometrov in je ta bistvenega pomena ter ključna.
Še posebej je potrebno spremljati pravilno delovanje termometerov in izvajati letne kalibracije v živilski industriji, kjer to zahtevajo tudi osnovne smernice sistema HACCP. Pomen kalibracije termometra ni le vprašanje in dejavnik, ko govorimo o varnosti hrane temveč je tudi vsesplošnega gospodarskega pomena, ko se srečujemo s pojmi kot so kakovost, produktivnost, udobje itd. 

Priporočljivo je, da se termometri in naprave za spremljanje temperature redno kalibrirajo. Tudi novo opremo in točnost delovanja le-te je potrebno preveriti pred samim začetkom uporabe. Še toliko bolj je potrebno spremljati točnost delovanja termometrov, ki so v stalni uporabi in pri kritičnih postopkih. V Sloveniji zahteva zakonodaja, da mora imeti vsak subjekt, ki se ukvarja s predelavo in pripravo hrane ustrezno kalibriran vsaj en termometer, vsak enkrat letno. V drugih aplikacijah se termometre kalibrira poljubno. Lahko enkrat mesečno, dnevno ali na nekaj let. Primer: priznana restavracija ali hotel se lahko v smislu vrhunske ponudbe odloči za kalibracijo referenčenega termometra pred vsako uporabo.


Kalibracijski postopki
Ob izbiri ustrezne metode lahko nekatere termometre kaliriramo sami. Primer so vbodni termometri, ki jih lahko kalibriramo s pomočjo vrele ali ohlajene delno zamrznjene vode. V kolikor metodo izvajamo pravilno in natančno ter če imamo na voljo referenčni termometer za kontrolo, je ta metoda verifikacije povsem zanesljiva in dovolj natančna, predvsem pa cenovno ugodna.

Kadar se kalibrira večje število termometrov se priporoča uporaba naprav ali kalibracijskih kopeli, ki natančno generirajo stalen vir predizbrane temperature. Tudi tu se vedno uporablja Referenčni termometer.
Referenčni termometer je izredno pomemben merilnik za postopke preverjanj in kalibracij. Priporočamo, da ga uporabljate samo za izvajanje kalibracij in preverjanj in ne za redna merjenja temperatur v vsakodnevnih postopkih. Vsak referenčni termometer ima priložen UKAS certifikat o kalibraciji.

Alternativno lahko izvajamo kalibracije tudi s termometri temperaturnimi simulatorji. Metoda je mišljena za hitra preverjanja na terenu ali dislocirani lokaciji. Pri tem pa je pomembno poudariti, da se v teh primerih kalibrira oz. preverja le dotični merilnik, na pa tudi sistem kot celota.

UKAS certifikat o kalibraciji
ETI-jev UKAS kalibracijski  akreditiran laboratorij izvaja kalibracijske postopke za termometre in sonde posamezno ali oz. za celotne sisteme. Vsak izdan UKAS kalibracijski certifikat definira morebitna odstopanja od standardov v 5. temperaturnih točkah.

Veliko termometrov iz naše ponudbe ima priložen certifikat o kalibraciji. Ta ustreza evropski HACCP zakonodaji. Pred izvedbo letnega kalibriranja nas prosimo kontaktirajte glede ponudbe, saj je cena za re-kalibracijo nemalkrat višja od nakupa novega termometra z novim veljavnim HACCP certifikatom.

Kontaktirajte nas.

 

Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem