V proizvodnih procesih je merjenje relativne vlažnosti (% RH) izjemnega pomena. Prenekateri predmeti in produkti so namreč občutljivi na različne vrednosti in spremembe vlažnosti. Vlago je potrebno zatorej redno in kontinuirano spremljati ter kontrolirati z osnovnim namenom sledenja konsistence v smislu kvalitete in končnih lastnosti produktov.

Kaj je vlagomer?
Vlagomer je instrument, merilnik, ki omogoča merjenje prisotne vodne pare v zraku. Vlagomeri lahko merijo vrednosti relativne vlažnosti v območju od 0 do 100%. V večini primerov je območje nekoliko omejeno, kar je odvisno od tipa senzorja. Relativna vlažnost je izražena kot razmerje med količino prisotne vodne pare v zraku ali plinu in med količino prisotne vodne pare, ki povzroči zasičenost (100%).

Merilnike vlage vsakodnevno uporabljamo v naslednjih panogah industrije in področjih:
  • farmacevtska industrija
  • tovarne papirja in papirna industrija
  • industrija predelave in priprave hrane
  • IT industrija in vpliv vlage na elektronske komponente
  • IT industrija in prostori s strežniki in ostalimi računalniškimi komponentami
  • področja ustvarjanja naravnega okolja živalim s posebnimi zahtevami (živalski vrtovi,...)
  • področje bivanja človeka, preprečevanje alergij, plesen ipd...

Instrumenti za določevanje relativne vlažnosti prostora in okolice se množično uporabljajo v farmacevtski industriji. Produkti tega področja so namreč izjemno občutljivi na nihanja vrednosti relativne vlage. Industrija priprave hrane ravno tako izvaja monitoring stanja in nihanja relativne vlažnosti okolja. V večini procesov priprave hrane se prisotnost vodne pare v zraku omejuje in nenehno kontrolira.

Seveda ne moremo mimo dejstva, da je za prijetno in udobno bivanje človeka v ogrevanih prostorih izjemnega pomena vrednost relativne vlage, ki ne sme biti ne prenizka, ne previsoka. V nasprotnih primerih se pojavljajo neželjene alergije, slabo počutje, staranje pohištva ipd. Mejne vrednosti relativne vlage za udobno bivanje so 70% (zgornja meja) in 25% (spodnja meja) relativne vlažnosti. Tudi v papirni industriji je vrednost relativne vlažnosti zelo pomembna, saj so produkti izjemno občutljivi na nihanja (raztezanje in krčenje papirja in izdelkov). V papirni industriji tako pravilne vrednosti relativne vlažnosti v skladiščih in pri distibuciji pripomorejo h kvalitetnejšim izdelkom ter ponudbi.

Točka rosišča (Dew point)
Točka rosišča je najnižja vrednost temperature, na katero se mora ohladiti okoliški zrak, da se vodna para v zraku spremeni v tekočino (da kondenzira). Seveda je točka rosišča v veliki meri odvisna od trenutne relativne vlažnosti zraka.

UKAS certifikati kalibracije
Podjetje ETI ima svoje lastne laboratorije, kjer izvajajo certificiranje svojih merilnikov vlage in temperature. Vsak posamični certifikat označuje deviacije oz. odstopanja od standardov pri petih različnih točkah merjenja temperature in relativne vlažnosti.

Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem