Za merjenje vlažnosti lesa, sten in drugih materialov vam ponujamo merilnike, ki se lahko uporabljajo tako v profesionalne kot amaterske namene. Pinski merilniki so znani kot zanesljiv način določevanja odstotka vrednosti prisotnosti vlage v raznih gradbenih materialih. Razmerje med vsebnostjo vlage v materialih in električnim uporom podaja konsistenčne in natančne rezultate v obsegu od 4% do vrednosti, katero smatramo za nasičenost materiala z vlago in znaša, odvisno od materiala, nekje do 30%.

Faktor WME (wood moisture equivalent)
Merilniki vlažnosti so v osnovi uravnani za merjenje prisotnosti vlage v lesu, vendar pa jih lahko uporabljamo tudi za določevanje prisotnosti vlage v drugim gradbenih materialih. Pri testiranju vlažnosti lesa, merilniki merijo dejansko vrednost prisotnosti vlage. Pri testiranju vlažnosti drugih materialov, merilniki dejansko detektirajo vrednosti WME (WME je faktor, oz. razmerje med prisotnostjo vlage v materialu, ki ga dejansko merimo, primerjalno glede na meritev lesa pod enakimi pogoji). Ker so kritične vrednosti prisotnosti vlage v lesu poznane, lahko s pomočjo poznanih vrednosti WME za ostale materiale uporabnik enostavno določi stanja suhosti, majhne vlažnosti oz. zasičenosti z vlago.

Gradbeni materiali
Včasih se vlažnosti v različnih gradbenih materialih ne moremo izogniti, včasih spet pa je določen odstotek prisotnosti vlage celo potreben in zaželjen. V primerih, da je prisotne vlage vendarle preveč, lahko pride do plesnenja, gnitja in nasploh propadanja ter poškodb. Merilniki prisotnosti vlage so poceni rešitev za določevanje prisotne vlage in diagnosticiranje problemov, ki se lahko pojavijo. Ob uporabi merilnikov problematična okolja saniramo predno pride do poškodb.

Problemi pri merjenih vlažnosti materialov
Ti so večino vezani na strukture merjenega materiala in na prisotnost delčkov drugih prevodnih materialov, ki lahko pokvarijo pravilne odčitke. Pri merjenju vlažnosti materiala je zatorej pomembno upoštevati naslednja dejstva:
  • okolje v katerem merimo
  • specifična teža merjenega materiala
  • zrnatost in smer letnic
  • absorptivnost materiala
 

Zakaj meriti vlago tal in sten?
Dandanes je za polaganje laminatov, parketov in drugih lesenih površini v uporabi precejšnje število lepil izdelanih na vodnih osnovah. V primerih, da se materiali navzamejo preveč vlage iz okolice, lahko privede do ukrivljanja, odstopanja, zamikanja ter drugih neželenih učinkov. Pomembno je torej poznavati vlažnosti materialov tekom različnih gradbenih faz.

Merjenje prisotnosti vlage v stenah je večinokrat razlog za vlažne, zatohle in nasploh zdravju neželjene bivalne razmere pri npr. novogradnjah. V ta namen iščemo vzroke v vlažnih stenah. Z merilniki enostavno diagnosticiramo vrednosti vlage v stenah in posledično prostore sušimo, prezračujemo.

Izdelek dodan v seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo

Stran uporablja piškotek za pravilno delovanje - Več o tem